Hoffe.no

 

 

 

Brukshunden Hovawart

 

Hovawarten er en tysk rase, og den er nevnt i skrifter tilbake fra 1200 og 1300 tallet. Den er opprinnelig en vakthund, navnet Hovawart betyr gårdsvakt. Rasen ble offisielt godkjent i 1936. I Norge har vi en egen klubb for Hovawart - Norsk Hovawart Klubb (NHK).

Hovawarten er en våken, lærevillig og intelligent brukshund som kan brukes til det meste. Den egner seg ypperlig til f.eks. lydighet, agility, spor, feltsøk og som redningshund.

Hovawarten er også en trofast venn og beskytter. Den har personlighet og er initiativrik og i oppveksten krever den en del av sin eier, men du vil aldri angre på den tiden du har lagt ned i hunden!

Hovawarten er rømmer ikke, men holder seg i nærheten av «flokken». Den kan godt finne på å løpe etter naboens katt eller en hare i skogen, men den kommer fort tilbake. Dette er ikke en hund som finner et dyrespor og blir borte i timevis. Hovawarten går godt sammen med andre dyr og mennesker, men vil varsle når det kommer noen.

Hvis man ser litt på bakgrunnen til Hoffen, skjønner man at man har med en vakthund å gjøre. Hvor mye den vokter er meget individuelt, og det er selvsagt også litt opp til eieren hvor mye den får lov til å vokte. De aller fleste er rolige og behersket, bjeffer et par ganger til de får hilst på de fremmede og så er alt greit. En Hovawart vil ikke stå og gjø dagen lang, den sier rolig ifra med kraftig røst når det er påkrevd.

Hovawarten fungerer fint sammen med barn, dersom barna har lært å behandle den med respekt. Det bør man jo lære barna til uansett rase!

Dersom en ønsker en litt aktiv treningskamerat, lojal og trofast venn, sporty og robust, kan absolutt Hoffen være et meget godt alternativ!

 

 

 

Sammendrag av rasens standard

Kraftig, middels stor, rektangulær og langhåret brukshund. Kjønnspreget fremgår tydelig av hode- og kroppsform.

Allsidig brukshund. Harmonisk, vennlig og selvsikker, med beskyttelsesinstinkt og meget god luktesans. Med sin harmoniske kroppsbygning og store lojalitet overfor familien er rasen en utmerket familie-, vakt- beskyttelses-, rednings- og sporhund.

Hode:
Kraftig med bred, hvelvet panne, tørt. Rett neserygg, snute og skalletak parallelle og like lange. Lett markert stopp, stramme og mørkpigmenterte lepper. Sort nesebrusk.

Øyne:
Ovale eller runde, brune til mørkebrune.

Ører:
Trekantede, hengene, høyt ansatte med god avstand imellom. Rekker til munnviken.

Bitt:
Saksebitt eller tangbitt.

Kropp:
Bred, dyp og med rommelig bryst. Rett, fast rygg med lett hellende kryss.

Ben:
God benstamme, rette forben. Meget muskuløse skulderparti, godt tilbakelagte skuldre, lang overarm, faste albuer. Velvinklede bakben med brede muskuløse lår, lave haser.

Hale:
Skal nå til nedenfor haseledet, bæres lavt eller over rygglinjen alt etter sinnsstemningen.

Bevegelser:
Frie, jordvinnende.

Pels:
Lang og bølgete pels, godt tilliggende. Rikelig på bryst, ben og lårenes baksider. Godt beheng på halen. Velpigmentert hud.

Farge:
Tre farger forekommer: blond, sort med blonde tegninger, og sort. Alle varianter skal ha glinsende og spenstig pels, og fargene skal være klare og distinkte.

Skulderhøyde:
Hannhund 63 - 70 Tisper 58 – 65.

Den fullstendige rasestandarden fra FRI kan lastes ned fra NKK sine hjemmesider www.nkk.no